چهارشنبه، ۲۲ دی ۱۴۰۰
کود گیاهان آپارتمانی در نوع ترکیب و مقدار مواد معدنی متفاوت می باشند برخی از آنها برای گیاهان برگدار و برخی دیگر برای پرورش گلها مناسب هستند. برای تشخیص و انتخاب مناسب کود گیاهان آپارتمانی، در ابتدا باید نیاز گیاه شناسایی شود چون نیاز گیاهان آپارتمانی به کود، نسبت به هر گیاه متفاوت میباشد و همچنین مقداری کودی که برای هر گیاه استفاده میکنیم باید به اندازه باشد پس در انتخاب کود مناسب و مقدار استفاده از آن باید دقت بیشتری داشته باشیم تا گیاهان دچار آسیب جدی نشوند. برای انتخاب کود گیاهان آپارتمانی خود، شما میتوانید جهت مشاوره با کارشناسان ما در شرکت گلباران سبز تماس بگیرید.
همانطور که جانوران و انسانها برای رشد و سلامتی نیاز به مواد مغذی دارند گیاهان آپارتمانی هم جهت رشد خود به کود و مواد مغذی نیاز دارند بسیاری از این مواد مغذی به طور طبیعی در خاک وجود دارند اما خاک گیاه با گذشت زمان، مواد مغذی خود را بدلیل استفاده ریشه گیاه از دست میدهد و برای اینکه گیاه بتواند به رشد خود ادامه دهد باید با کود گیاهان آپارتمانی اعم از ارگانیک یا شیمیایی این مواد جایگزین شوند و آنها را تغذیه کنیم. گیاهان به عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم که به عناصر ماکرو معروف هستند نیاز بالایی دارند و آنها را از خاک دریافت میکنند و بدون این عناصر مغذی، گیاهی با ساقههای ضعیف، برگهای کوچکتر و گلهای کمتر و رنگ پریده خواهید داشت اما با کود گیاهان آپارتمانی این کمبودها به راحتی اصلاح می شود.
بهترین زمان برای کود گیاهان آپارتمانی دوره رشد آنها میباشد که فصل بهار و تابستان است. بعضی از گیاهان همیشه سبز هستند و فصل خاصی برای رشد آنها نیست اما این گیاهان در فصل پاییز و زمستان هم به کود کمتری نیاز دارند. پس زمان و فواصل تقویت گیاهان با توجه به گیاه و شرایط محیط و فصل متغیر است و باید کوددهی در فصل پاییز و زمستان نسبت به بهار و تابستان کمتر باشد و حتی بعد از جابه جایی محیط یا تعویض گلدان بهتر است تا چند ماه به آن کود ندهید تا به گیاه فرصت دهید به شرایط جدید عادت کند و بعد از آن دوباره برنامه کود گیاهان آپارتمانی را منظم ادامه بدهید.
وقتی گیاهی دچار بیماری و آفت شده نباید به آن کود داد، چون این گیاه نمیتواند از کودها به درستی استفاده کند و ممکن است دچار آسیب بیشتر شود، پس باید ابتدا با سموم ارگانیک یا شیمیایی آفات را کنترل نمایید و عامل آفت را از بین ببرید و بعد از این که گیاه رشد عادی خود را از سر گرفت می توانید با کود گیاهان آپارتمانی کود دهی را آغاز کنید.
کود، مادهای ارزشمند برای نگهداری و رشد گلها و گیاهان آپارتمانی است که نه تنها مواد مغذی را برای رشد گیاهان فراهم میکند، بلکه منبعی سرشار از مواد آلی نیز میباشد. افزایش ماده آلی در خاک، ظرفیت نگهداری آب و زهکشی خاک را بهبود بخشیده و رشد موجودات مفید خاک را تقویت میکند. انواع کود گیاهان آپارتمانی میتواند از حیوانات و یا به صورت کمپوست فرآوری شده تهیه شود که بر اساس خصوصیات، منشا و مواد تشکیلدهنده به سه دسته کلی تقسیم میشوند :
1-کود آلی (ارگانیک) 2-کود زیستی (بیولوژیک) 3-کود شیمیایی (معدنی)
کود آلی یا ارگانیک دارای منشا طبیعی است و بدون افزودنی مصنوعی به وجود میآید و درواقع این کودها بازمانده مواد و موجودات هستند که بقایای گیاهان، فضولات حیوانات و یا ترکیبی از هر دو آنها کودهای ارگانیک محسوب میشوند. کود آلی برخلاف کود شیمیایی برای خاک ضرری ندارد و برای رشد سبزیجات و صیفیجات، افزایش گلدهی و سرسبزی چمنها مناسب میباشد همچنین جهت تقویت بذرهای تازه کاشته شده، گیاهان جوان و حتی بالغ مصرف آن بسیار مناسب است. کود آلی انواع مختلفی دارد که اثربخشی هر کدام بر روی خاک متفاوت است و در مجموع چهار نوع کود آلی وجود دارد که در این مقاله به اجمال به بررسی سه نوع کود می پردازیم:
1-کود حیوانی 2-کود سبز 3-کمپوست 4- کود مایع
در گذشتههای بسیار دور کشاورزان دریافتند خاکی که فضولات حیوانات در آن وجود دارد گیاه رشد بهتری دارد و از آن به بعد همواره از کود حیوانی جهت رشد گیاهان استفاده کردند. از آنجایی که کودهای حیوانی سطوح مختلفی از مواد مغذی را دارند، بنابراین باید با دقت مورد استفاده قرار گیرند. بهترین کود برای گلها و گیاهان آپارتمانی ترکیبی از کود گاوی پوسیده بهمراه کود مرغی پوسیده است زیرا بالاترین میزان ازت (نیتروژن) را دارد و دارای منبع غنی از مواد مغذی بوده و بهتر است در پاییز یا بهار استفاده شود. کود حاصله از حیواناتی که غلات میخورند، از نظر مواد مغذی از حیواناتی که گیاهخوار هستند غنیتر است. کود حیوانی علاوه بر تأمین مواد موردنیاز گیاه، دارای خواص بینظیری برای خاک مانند افزایش نفوذپذیری و نگهداری آب، بالا بردن PH، هوادهی و همچنین افزایش فعالیت بیولوژیکی خاک هست.
یکی از روشهای قدیمی در افزایش باروری خاک، این است که قبل از کشت محصول اصلی، گیاه دیگری را کاشته و هنگامیکه سبز شد آن را برداشت میکنند و در حقیقت هدف از این کار استفاده از مزایای گیاه کاشته شده است و گرنه هیچ محصولی از آن برداشت نمیگردد و فقط شرایط بهتری برای کاشت محصول اصلی و خصوصیات فیزیکی خاک مهیا میشود. گیاه مورد کشت فرعی باید از ویژگیهای رشد سریع، کمترین مقدار نیاز به آب و کود و نیز پر شاخ و برگ و پر از مواد مورد نیاز خاک باشد تا سبزینه بیشتری برای خاک ایجاد کند. کود سبز که در ترکیب خاک گلدان بعنوان خاک باغچه پس از ضدعفونی مصرف میگردد. از خانواده لکومینوز میباشند مانند نخود – عدس – یونجه - شبدر
کمپوست یا پسماندهای آلی تجزیه شده که ترکیبی از پسماندهای حیوانی و گیاهی که طی فرآیندها باکتریهای هوازی و بی هوازی تحت شرایط مختلف به وجود میآید. کمپوست از قدیمیترین روشهای بازیافت است که زبالههای شهری، فاضلاب و لجن و دیگر مواد آلی، تجزیه شده و به شکل کود در کشاورزی استفاده میگردد. این کود بسیار عالی، در پرورش گیاهان، باغداری، کشاورزی، کنترل فرسایش و بهسازی خاک، استفاده فراوان داشته و آفتکشی طبیعی محسوب میگردد. کودی که اغلب برای گیاهان آپارتمانی به کار میرود کود کمپوست است و این کود برخی از مشکلات کود حیوانی از جمله بو را ندارد. کود کمپوست از نیتروژن کمتری برخوردار است و در مقایسه با کودهای تازه به مواد آلی خاک کمک بیشتری خواهد کرد.
کود زیستی، حاوی میکروارگانیسم هایی هستند که با افزودن آنها به خاک، حاصلخیزی آن را افزایش داده و باعث رشد گیاهان می شود. این کودها جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی هستند و در جلوگیری از آلودگی محیط زیست و هوا نقش موثری دارند. استفاده از این کودها علاوه بر حفظ طبیعت باعث افزایش باروری گیاهان و درختان می شوند. کود زیستی شامل موجودات زنده مانند قارچ های میکوریز، جلبکهای سبز آبی، باکتریها و میکروبهایی میباشد که با افزایش عرضه مواد مغذی ضروری به گیاهان به رشد آنها کمک میکند. کودهای زیستی به گیاهان کمک می کنند تا از تمام مواد غذایی موجود در خاک و هوا استفاده کنند، بنابراین به کشاورزان این امکان را می دهند که استفاده از کودهای شیمیایی را کاهش دهند.
جلبک های دریایی، برگ ها، علف های هرز، میوهها، سبزیجات، پوست تخم مرغ و یا هر ماده آلی دیگر برای تولید کودهای زیستی عالی هستند.
کود شیمیایی یکی از رایجترین و اصلیترین نوع کود جهت پرورش گیاهان و محصولات کشاورزی است که دسترسی آسان، استفاده با حجم کم اما بازده بیشتر، راحتی کار با آن و نیز قیمت پایینتر نسبت به سایر کودها، دلیل استفاده زیاد آنها میباشد و مهمترین دلیل استفاده از کودهای شیمیایی این است که میزان و درصد عناصر غذایی در آنها مشخص است و میتوان به طور دقیق طبق نیاز گیاهان از آنها استفاده نمود و بزرگترین حسن استفاده از کود های شیمیایی این است که نیاز گیاهان سریع پاسخ داده میشود. کود شیمیایی از مواد معدنی تشکیل شده است و به آسانی تجزیه و جذب میشوند و به صورت صنعتی تولید میگردد و به اشکال مختلفی مانند پودر، گرانوله و محلول عرضه میگردند. مصرف بیرویه کودهای شیمیایی صدمات زیادی به محیط زیست، آب و خاک میزند و نیز سلامت انسانها را به خطر میاندازد.
برای رشد کامل گیاهان به ۱۶ عنصر و ماده معدنی مختلف از خاک نیاز هست، که ۶ ماده از این مواد مغذی به مقدار زیادی مورد نیاز گیاهان است که این ۶ماده مغذی نیتروژن (N)، فسفر (P)، پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg) و گوگرد(S) میباشند که این مواد مغذی به ایجاد سلولهای جدید در بافتهای گیاهی کمک میکنند و ریزمغذی های دیگر شامل: مس (Cu)، آهن(Fe)، منگنز (Mn)، مولیبدن (Mo)، روی (Zn)، بور (B) هستند سه عنصر غیرمعدنی شامل کربن، هیدروژن و اکسیژن نیاز دارند .که ۶ عنصر اصلی را به اختصار توضیح می دهیم.
نیتروژن منبعی مهم در متابولیسم و فتوسنتز گیاهان است و با تاثیرگذاری در گیاهان آپارتمانی به رشد قوی شاخه ها و برگ ها کمک کرده و با تولید کلروفیل، رنگ سبز را به گیاهان و گل های آپارتمانی هدیه می دهد.
وظیفه این عنصر کمک به رشد بهتر ریشه هاست. وظیفه دیگر آن حمل و ذخیره مواد غذایی و کمک به گیاه در برابر تنش های محیطی است. در صورتی که گیاه آپارتمانی شما گل تولید می کند این عنصر نقش مهمی در کوددهی به گیاهان و گلهای آپارتمانی خواهد داشت.
پتاسیم گیاهان و گلهای آپارتمانی را تقویت کرده و به رشد سریعتر، افزایش مقاومت گیاه در برابر استرسهای مختلف مانند سطما، بیماریها و آفات و افزایش گلدهی تاثیر مستقیم دارد.
کلسیم در رشد دیوارههای سلولی، حمل و نگهداری مواد معدنی در گیاهان، افزایش مقاومت در برابر بیماری ها و همچنین افزایش سوخت و ساز و جذب نیتروژن نقش مهمی دارد.
منیزیم هسته اصلی کلروفیل را تشکیل داده و باعث تقویت رنگ دانهها و به سبزتر شدن گیاهان کمک میکند.
گوگرد یا سولفور عنصری جدایی ناپذیر در تولید کلروفیل می باشد. به جذب نیتروژن، تولید اسید آمینه، ویتامین و آنزیمهای مورد نیاز گیاه کمک کرده و همچنین باعث افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماریها و آفات میگردد.
از میان ۶ عنصر، گیاهان به ۳ عنصر اصلی یا ماکروها نیتروژن، فسفر و پتاسیم نیاز بیشتری دارند که به اختصار کود NPK نامیده می شود و در انواع مختلف و با اعداد متفاوتی شناخته می شود و رایج ترین آن کود ۲۰-۲۰-۲۰ بوده که هر سه عنصر اصلی را به میزان مساوی دارد. و این اعداد نشانگر میزان درصدی هستند که عنصر مورد نظر در آن کود وجود دارد. این سه عنصر (ماکرو) عامل اصلی و مهم در رشد و تقویت گیاهان آپارتمانی هستند لذا برای خرید کود NPK میتوانید به سایت گلباران سبز مراجعه کنید.
نیاز گیاهان به کود متفاوت میباشد و یک نوع کود را برای همه گیاهان نمیتوان استفاده کرد، تعدادی از گیاهان خاص وجود دارند که مواد مغذی و معدنی مورد نیاز آنها با هم متفاوت است اما تعدادی از گیاهان هم نیاز یکسان دارند و میتوان تقریبا با یک کود و یک روش اکثر آنها را کود دهی کرد. به طور کلی میتوان گیاهان و گلهای آپارتمانی را به چهار دسته تقسیم کرد:
برخی از گیاهان آپارتمانی هستند که فقط برگهای آنها جنبه زینتی داشته و سن گلدهی آنها بسیار بالا میباشد و یا اصلا گل نمیدهند. گیاهانی مانند گیاه طبیعی پوتوس ، گیاه طبیعی برگ انجیری ، گیاه طبیعی بنجامین فقط رویش برگی دارند و برگهای آنها جنبه زیبایی و زینتی دارد که برای این دسته از گیاهان میتوانید از کودهایی با نسبت مساوی نیتروژن، فسفر، پتاسیم استفاده کنید و اگر نتیجه بهتری میخواهید میتوانید از کودهایی با نیتروژن بالاتر استفاده کنید که مقدار نیتروژن آنها نسبت به پتاسیم و فسفر بیشتر باشد چون عنصر نیتروژن در تولید برگ و رشد رویشی گیاهان تأثیر فراوانی دارد. ضمناً در طول رشد نیاز به کود تکمیلی مایع نیز دارند.
برخی از گیاهان آپارتمانی هستند که بیشتر گلهای آنها نقش زیبایی و زینتی دارد. گیاهانی همچون گل کاغذی، یاس رازقی، گیاه طبیعی شمعدانی ، بنفشه آفریقایی که گلدار بوده و تولید گل در آنها نقش بسیار مهمی دارد و باید از ترکیب کودهایی با فسفر و پتاسیم بالا استفاده کنیم که نسبت آنها به نیتروژن بیشتر باشد که به آنها کودهای پتاس بالا نیز میگویند. کودهایی با ازت پایین و پتاسیم بالا برای این گیاهان مفید میباشد که یک نمونه از کودهایی که پتاسیم آن بالا بوده و میزان ازت آن پایین و دارای فسفر به مقدار متوسط میباشد کود ۳-۱۱-۳۸ میباشد. که بصورت سرک داده میشود و قابل حل در آب است.
گیاهانی مانند کاکتوسها و ساکولنتها رشد ناچیزی دارند و احتیاج خیلی کمی به کود دارند، اما برای آن گروه از کاکتوس ها که دارای گل هستند قصد کود دهی دارید نوجه کنید که غلظت کودی که استفاده میکنید یک چهارم کود دادن برای گیاهان دیگر باشد، چرا که کود دادن بیش از اندازه به این گیاهان، سبب شل شدن ساقه آنها می گردد. کود مناسب برای کاکتوسها و ساکولنتها و هر گیاهی که آب درون بافتی بالایی دارد باید دارای درصد کمی نیتروژن باشد. برای کاکتوسها میتوانید از کودهای ازت پایین و پتاس بالا استفاده کنید. نیاز به کود مایع کاکتوس در زمان رشد بعنوان تغذیه تکمیلی دارند.
این گیاهان گوشتخوار دارای بستر کشت ترکیبی سبک میباشند که تشکیل شده از پیت ماس + ماسه درشت یا لیکا ریز که کمتر نیاز به عناصر تغذیه ای از طریق بستر دارند. آنها از موجودات زنده مانند حشرات استفاده می نمایند و تغذیه می کنند و قادر به هضم آنها هستند. مانند ونوس- نپانتیس- سفالوتوس
کمبود نیتروژن : برگ های پایینی زرد شده و میریزند.
کمبود فسفر : رنگ ساقه و یا برگ های سبز به بنفش یا تیره متمایل میشود.
کمبود پتاسیم : گوشه های برگ زرد میشود.
کمبود کلسیم : برگ ها لکه دار شده و یا حالت نرمال ندارند.
کمبود منیزیم : برگ ها روشن با لبه های تیره ایجاد میشود.
کمبود گوگرد (سولفور) : ساقه ها باریک، سخت و چوبی میشود.
کمبود منگنز : عدم تشکیل کامل جوانه ها و ریختن گل ها اتفاق میافتد و روی برگ ها سوراخ ایجاد میشود.
کمبود مولیبدن : لکه های لکروزی و افزایش ضخامت برگ ها اتفاق میافتد.
کمبود بور : قهوه ای و سیاه شدن نوک برگ های تازه اتفاق میافتد.
کمبود زینک : لکه های زرد رنگ روی برگ گیاهان ایجاد میشود.
کمبود آهن : برگ های جدید زرد و سفید هستند.
در این مقاله درباره کود گیاهان آپارتمانی به شما عزیزان آموزش دادیم و امیدواریم که مورد استفاده شما قرار بگیرد و چنانچه سوال یا نظری دارید میتوانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید همچنین جهت سفارش و خرید کود گیاهان آپارتمانی و محصولات دیگر میتوانید به سایت گلباران سبز مراجعه کنید.