مشتری گرامی هزینه ارسال بار در کل به عهده مشتری می باشد. لطفا قبل از تایید سفارش هزینه ها را کامل ملاحظه نمایید.
گلباران سبز گیلان

کشت زعفران

Monday، ۵ Tir ۱۴۰۲

کشت زعفران چگونه انجام می شود؟

زعفران یکی از گران‌ترین و معطرترین ادویه‌های جهان است و از گیاهی به همین نام به دست می‌آید. کشور ایران، به عنوان منشا اصلی کشت زعفران شناخته می‌شود و از نظر تولید زعفران در جهان برترین رتبه و کیفیت را دارد. گیاه زعفران دارای گل‌های بنفش روشن است که سه تار آن، زعفران را داخل خود نگه می‌دارد. این تارهای زعفران که به آن‌ها برنجک گفته می‌شود، بعد از جمع‌آوری از گیاه خشک می‌شوند و به عنوان یکی از مهم‌ترین ادویه‌ها در آشپزی و تهیه غذاها مورد استفاده قرار می‌گیرند. علاوه بر استفاده در آشپزی، زعفران خواص دارویی متعددی دارد و به طور سنتی برای درمان افسردگی، اضطراب و برخی مشکلات گوارشی استفاده می‌شود. دارای آنتی اکسیدان بالا جهت کنترل سلولهای سرطانی می باشد.

به دلیل گران قیمت بودن این ادویه با ارزش، تقلب زیادی در تولید آن صورت گرفته که در بازار، تشخیص زعفران اصل و تقلبی را از هم کمی سخت می‌کند. برای همین، گلباران سبز دوره آموزشی کشت زعفران به صورت هیدروپونیک و خاکی را در لیست دوره‌های آموزشی خود قرار داده است. در این دوره آموزشی، اجرای عملیات کاشت، داشت و برداشت زعفران، مبارزه با آفات و بیماری‌ها و کشت زعفران همراه با سازه آن به صورت صفر تا صد آموزش داده می‌شود.

اقلیم زعفران

زعفران، گران‌ترین ادویه جهان است که برای برداشت هر کیلوگرم آن به ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار گل نیاز است. ایران بزرگ‌ترین تولیدکننده و صادرکننده زعفران در جهان بوده و بیش از ۹۹ درصد زعفران جهان را تولید می‌کند. اما با وجود چهار فصل بودن ایران، کدام اقلیم برای کشت زعفران مناسب است؟

قبلا تصور می‌شد که کشت زعفران فقط در خراسان امکان پذیر است. اما؛ با تولید زعفران در شهرهایی مانند اصفهان مشخص شد که در سایر شهرهای ایران نیز می‌توان آن را کاشت. به طور کلی؛ زعفران را در اقلیم گرمسیر کشت می‌کنند. اما؛ زعفران توانایی رشد در ناحیه سردسیر و آب‌وهوای سرد را هم دارد. دمای مناسب برای رشد پیاز زعفران، بین ۰ تا ۲۰ درجه سانتی گراد است و در دمای بیشتر یا کمتر از آن از بین می‌رود. در واقع، گیاه زعفران در برابر سرما مقاوم است. اما؛ نسبت به گرما حساس می‌باشد. به همین دلیل؛ اگر آن را در ناحیه‌ای با تابستان‌های گرم کشت می‌کنید، از آبیاری به موقع آن غافل نشوید. به علاوه، زعفران گیاه مناطق خشک است؛ یعنی اگر در شهر شما تا دهه دوم تابستان کمتر از ۳ میلی متر باران ببارد، شهر شما مستعد کشت زعفران می‌شود.

با توجه به توضیحات داده شده، آیا محل زندگی شما مناسب کاشت زعفران است؟ اگر جواب شما مثبت است، می‌توانید به دوره آموزشی کشت زعفران گلباران سبز بپیوندید و از این به بعد خودتان زعفران تولید کنید!

انواع روش‌های کاشت زعفران

کشت سنتی: قدیمی‌ترین و رایج‌ترین نوع کشت زعفران، کشت سنتی است که هزاران سال قدمت دارد. در این نوع کشت، آب‌وهوا و خاک تاثیر خیلی زیادی بر رشد زعفران دارند و باید به دقت انتخاب شوند. از آنجایی که رطوبت زیاد و سرمای شدید برای پیاز زعفران کشنده است، معمولا زعفران را در مناطق نیمه‌گرمسیری و خشک که دارای تابستان گرم و خشک و زمستان ملایم هستند کشت می‌کنند.

انتخاب خاک مناسب در این روش اهمیت فراوانی دارد. خاک مناسب زعفران باید ترکیبی از رسی شنی و بدون علف هرز باشد. بهترین زمان برای کشت زعفران، بین نیمه مرداد تا اواسط شهریور است. برای همین زهکشی و شخم زدن خاک باید در تابستان انجام شود.

با اینکه روش سنتی قدمت زیادی دارد و همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما این روش معایب خاص خود را هم دارد. مثلا؛ کنترل آفت و بیماریها باید به خوبی انجام شود و احتمال شیوع آن و آسیب به کل مزرعه بسیار زیاد است. این روش هزینه زیادی دارد و نسبت به روش گلخانه‌ای راندمان برداشت محصول بسیار کمتر است.

کشت گلخانه‌ای:

کشت گلخانه‌ای زعفران، شیوه مدرن کشت آن است که تقریبا 20 سالی می‌شود که اختراع شده است. در این کشت که به صورت هیدروپونیک و آیروپونیک انجام می‌شود، نه تنها هزینه کمتری نسبت به روش سنتی دارد؛ بلکه راندمان تولید زعفران چندین برابر بیشتر می‌شود. نکته‌ی جالب توجه در این نوع کشت زعفران این است که در این روش نیازی به کاشت زعفران در خاک وجود ندارد و زعفران در محیط گلخانه رشد می‌کند. اگر در مورد کشت گلخانه‌ای زعفران اطلاعاتی در اختیار ندارید، در کلاس‌های آموزش گلخانه گلباران سبز گیلان شرکت نمایید تا بتوانید محصولات بیشتری را برداشت نمایید.

کشت هیدروپونیک چیست؟

در دوره‌ی آموزشی کشت زعفران گلباران سبز، روش کشت هیدروپونیک به شما آموزش داده می‌شود؛ اما کشت هیدروپونیک به چه معناست؟

هیدروپونیک یا آب کشت، یکی از روش‌های کشت زعفران به صورت گلخانه‌ای است. نکته‌ی جالب در این نوع کشت این است که نیازی به خاک نیست و گیاه با سرعت بالایی رشد می‌کند. با استفاده از این روش نه تنها می‌توان از هر هکتار زعفران، بین ۱۰ تا ۱۲ کیلوگرم زعفران خشک بصورت میانگین و حداکثر ۱۸ تا ۲۰ کیلوگرم هم برداشت کرد، بلکه به دلیل محیط گلخانه‌ای، برداشت زعفران را می‌توان بیش‌تر از یکبار در طول یک ماه در سال انجام داد.

در روش هیدروپونیک از آنجایی که دیگر خاک وجود ندارد، کارشناسان بعد از بررسی نیازهای غذایی زعفران، مواد مغذی مورد نیاز را در نوبتی که در فضای باز کشت می شود و سپس به گلخانه انتقال داده می شود تغذیه صورت میگیرد و این باعث می‌شود که گیاه تغذیه بهتری داشته باشد و بهتر رشد نماید و پیاز با تعداد گل بیشتر تولید کند.

مزایای هیدروپونیک

استفاده از روش هیدروپونیک برای کشت زعفران مزایای زیادی به دنبال دارد. مثلا:

  • در این روش نیازی به تهیه زمین کشاورزی و آماده‌سازی آن وجود دارد زیرا بخشی از تولید زعفران در فضای باز و سپس در گلخانه صورت می گیرد مگر کشت زعفران بصورت خاکی در گلدان و در داخل گلخانه تمام مراحل آن انجام پذیرد.
  • به خاطر آبیاری متفاوت، در مصرف آب صرفه‌جویی می‌شود.
  • محیط کاشت با هزینه کم و به آسانی ضد‌عفونی می‌شود.
  • برخلاف روش سنتی، می‌توان نور، دما، رطوبت و ترکیب هوا را کنترل کرد.

تمام این موارد باعث شده تا روش هیدروپونیک بسیار به‌صرفه باشد و عملکرد در واحد سطح افزایش یابد.

سخن پایانی

با وجود مزایای بسیار، کشت هیدروپونیک معایبی هم دارد. مثلا نیاز به سرمایه‌گذاری بالا و استفاده از افراد متخصص به عنوان مهم‌ترین عیب این روش در نظر گرفته می‌شود. با این‌حال؛ باید این را هم در نظر گرفت که به میزانی که از فناوری و روش‌های جدید در کشاورزی استفاده شود، سود بیشتری هم به همراه خواهد داشت. دوره‌های آموزشی گلباران سبز، به منظور آشنایی کشاورزان با روش‌های جدید و اصولی کشت برگزار شده و شرکت در دوره‌ی آموزشی کشت زعفران به صورت هیدروپونیک و خاکی، به مزرعه‌داران زعفران و کشاورزانی که قصد کشت زعفران را دارند توصیه می‌شود.

برای هرگونه پرسش با کارشناسان ما یا جهت خرید خاک و کود ، کود کامل و محصولات دیگر برای مصرف در مزارع و باغهای خود و همچنین مشاوره در مورد کشاورزی و باغبانی، پیوند درختان و همچنین سمپاشی و نیز اطلاع از کلاس آموزش گلخانه داری میتوانید از طریق ۰۲۱۸۸۷۱۰۰۰۵ - ۰۲۱۸۸۷۱۴۴۴۷ تماس بگیرند و یا به شماره ۰۹۱۹۶۸۸۴۰۹۸ در واتساپ پیام دهند تا پاسخ سوالات خود را دریافت کرده و راهنمایی مطلوبی به دست آورند.